Thuis of in het ziekenhuis
Tijdens het geboortewens gesprek bespreken we onder andere waar je graag zou willen bevallen. Wij begeleiden zowel bevallingen thuis als in het ziekenhuis, wat ook wel poliklinisch genoemd wordt. Het is vooral belangrijk dat je op een plek bevalt waar jij je veilig voelt. Jezelf veilig voelen is ontzettend belangrijk en draagt bij aan een positieve bevalervaring.
Wanneer de bevalling tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap begint en je geen medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen, mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. De verloskundige van jouw team zal dan jouw bevalling begeleiden.
Uit onderzoek blijkt dat zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen veilig is. Wij vinden het vooral belangrijk dat jij een plek kiest waar jij je op je gemak voelt waardoor je beter kunt ontspannen.
Voor de bevalling en de periode daarna is het belangrijk dat het bed op klossen staat en daarmee zo’n 70-80cm hoog is. Klossen kunnen gehuurd worden bij een thuiszorgwinkel. Daar is eventueel ook een krukje voor onder de douche te huren. Verder is het belangrijk om het kraampakket op tijd aan te vragen bij je zorgverzekering.
Thuis
Als de zwangerschap zonder complicaties is verlopen en je minstens 37 weken zwanger bent, mag je thuis bevallen. De verloskundige van jouw team die dienst heeft, zal jullie begeleiden. Zij zal ook een kraamverzorgende bellen ter assistentie bij de bevalling.
Als je thuis wil bevallen is het handig om in ieder geval de volgende spullen vanaf 37 weken klaar te hebben liggen:
- Kraampakket (via zorgverzekering of producten los te koop bij drogist)
- Evt extra celstofmatjes (te koop bij een drogist)
- Navelklem of cordring (zit meestal in het kraampakket)
- Vuilniszakken
- Twee emmers
- Twee metalen kruiken met kruikenzakken
- Minstens 10 hydrofiele doeken
- Twee thermometers
Ziekenhuis (poliklinisch)
Als je liever in het ziekenhuis wilt bevallen, en je hebt geen medische indicatie, is dat natuurlijk ook mogelijk. We noemen dit dan een poliklinische bevalling die onder begeleiding van je eigen verloskundige plaats vindt. Daarnaast is er een verpleegkundige of kraamverzorgster ter assistentie aanwezig. Als er geen bijzonderheden zijn, mag je een aantal uur na de bevalling weer naar huis.
Het is goed om te weten dat een poliklinische bevalling een eigen bijdrage vraagt. Bekijk van tevoren de polisvoorwaarden van jouw verzekering om te controleren of jouw zorgverzekeraar (een deel van) jouw ziekenhuisbevalling vergoedt.
Wij werken het meest samen met het Tergooimc in Hilversum, het Geboortehuis Utrecht (Diakonessenhuis), Geboortecentrum Amersfoort (in het Meander) en het Wilhelmina kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.
Mocht je graag in bad willen bevallen dan is dat mogelijk in alle bovenstaande ziekenhuizen. (Op sommige locaties wordt hiervoor een eigen bijdrage in rekening gebracht, vraag hierna bij de verloskundige)
Mocht je gebruik willen maken van lachgas tijdens de bevalling is dit mogelijk in het Geboortehuis Utrecht (Diakonessenhuis) en Geboortecentrum Amersfoort (in het Meander).